syndroom van tietze vrouw
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
Olga
Syndroom van Tietze, costochondritis, pijnlijke ribben en onbegrepen pijn op de borst
04/23/2025
6 min
0

Ben je vrouw én heb jij last van het syndroom van Tietze? Dan is dit is belangrijke info voor jou

04/23/2025
6 min
0

Je bent al dagen wat emotioneler en vermoeider dan normaal. Je voelt je geladen en prikkelbaar. Je lijf voelt zwaar en opgeblazen. En dan beginnen je ribben ook nog pijn te doen. Die stekende, benauwende pijn. Het syndroom van Tietze speelt weer op. Je vraagt je af: komt dit nou door mijn hormonen? Heeft mijn cyclus hier iets mee te maken? Of die overgang waar ik middenin zit?

Je bent niet alleen met je Tietze klachten

Veel vrouwen met het syndroom van Tietze of costochondritis merken dat hun klachten heviger worden rondom de menstruatie of in de overgang. En dat is niet gek. Je hormonen spelen een grotere rol dan vaak wordt gedacht. Hormonen hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. En ook op ontstekingen, pijn en herstel.

De symptomen van het syndroom van Tietze bij vrouwen

De symptomen van Tietze zijn bij vrouwen en mannen gelijk. Alleen geven vrouwen vaak duidelijk aan de symptomen erger worden voor en tijdens de menstruatie en in de overgang/op pre overgang.

Hier een overzicht van veelvoorkomende symptomen bij Tietze en costochondritis

Pijn op de borst

  • Felle, stekende of brandende pijn rond het borstbeen
  • Pijn onder de linker- of rechterborst
  • Drukgevoel of extra pijn bij aanraking
  • Roodheid op de zwelling
  • Gevoelige ribben (meestal 2e t/m 4e)

Rug- en schouderklachten

Ademhaling

  • Benauwd of beklemmend gevoel op de borst
  • Pijn bij diep inademen, lachen of hoesten
  • Gevoel van een strakke band om de borst
  • Hyperventilatie zonder long- of hartproblemen

Spijsvertering

Keelklachten

  • Druk of brok in de keel
  • Spanning, heesheid, of kriebelhoest

Mentale en emotionele klachten

  • Angst, paniek, hartkloppingen
  • Gejaagdheid of moeite met ontspannen
  • Stemmingswisselingen, snel overprikkeld of somber

Uitstralende pijn

  • Pijn richting nek, rug, oksel of arm
  • Soms lijken de klachten op hartproblemen, raadpleeg altijd eerst een arts om dit uit te sluiten

Hormoonschommelingen, bijvoorbeeld rond je menstruatie of in de overgang, beïnvloeden niet alleen je stemming en energieniveau, maar ook hoe je lichaam omgaat met stress en ontstekingen. Factoren zoals:

  • voeding met weinig voedingsstoffen
  • langdurige stress (zowel mentaal als fysiek)
  • gifstoffen uit voeding of omgeving
  • weinig of juist te veel beweging
  • genetische aanleg

Hebben allemaal invloed op jouw hormoonhuishouding én op het verloop van ontstekingen, zoals bij het syndroom van Tietze.

Hoe je door stresshormonen bij Tietze in een vicieuze cirkel belandt

Bij stress maakt je lichaam cortisol aan, een belangrijk hormoon dat je helpt alert en actief te zijn. Bij aanhoudende stress raakt het systeem dat zorgt voor een goede aanmaak verstoord. Cortisol beïnvloedt andere hormonen, zoals LH (luteïniserend hormoon), dat op zijn beurt weer invloed heeft op je oestrogeen- en progesteronspiegels. Het resultaat? Verstoorde menstruatie, toename van overgangsklachten, vermoeidheid, gewichtstoename én moeilijker herstel van ontstekingen.

En omdat ontstekingen bij Tietze of costochondritis al zo hardnekkig kunnen zijn, merk je dat hormonale disbalans de klachten versterkt. De ontsteking stopt niet goed, blijft sluimeren en de pijn komt in golven terug. Het is dus van groot belang dat je zenuwstelsel tot rust komt en je cortisol kan dalen.


Alles draait om het herstellen van de balans, zodat je lijf weet: het is veilig, ik mag loslaten, ik kan eindelijk gaan herstellen.


Er is niks mis met je. Je lijf is niet ‘stuk’. Het syndroom van Tietze probeert je iets te vertellen.

Dat de pijn erger wordt rondom je cyclus of in de overgang, is dus niet jouw verbeelding. Dit klopt. Het is een signaal. En als je leert luisteren naar dat signaal en het serieus neemt, kunnen je klachten verminderen

Wil je praktische stappen zetten? Begin dan met kleine aanpassingen die je lichaam rust en steun geven. En wees vooral mild naar jezelf toe. Je hoeft het niet allemaal in één keer goed te doen. Elke stap telt.

Als je het syndroom van Tietze hebt, weet je als geen ander hoe ingrijpend deze aandoening is. De scherpe, brandende pijn op je borstkas kan angstaanjagend zijn en doet soms denken aan hartklachten. Vooral als vrouw kun je tegen specifieke problemen aanlopen, lichamelijk, emotioneel én sociaal.

Geen hormoonklachten maar stress die je Tietze erger maakt?

Stress maakt jou Tietze klachten erger, dat is iets wat ons erg duidelijk is geworden. Het syndroom Tietze zelf veroorzaakt ook veel stress. Het jij het idee dat je in negatieve spiraal zit van angst, paniek en stress door het syndroom van TIetze? Ontdek hier meer over de relatie tussen tietze en stress en wat je kunt doen de cirkel te doorbreken.

Ben je vrouw met het syndroom van Tietze én hormonale klachten? Dit gaat jou helpen

Gelukkig kun je wél invloed uitoefenen op je vervelende klachten. Het begint bij het ondersteunen van je hormoonbalans en het reguleren van je stresssysteem. Denk aan:

🧘‍♀️ Rustig bewegen, zoals wandelen of yoga
🌞 Zonlicht op je gezicht (vooral in de ochtend)
🌬️ Ademhalingsoefeningen
🌿 Natuur in, aarden met je blote voeten
🛁 Warm bad of sauna
🍽️ Ontstekingsremmende voeding
💡 Rood licht therapie (ochtend & avond)
😴 Goede nachtrust, eventueel ondersteund met natuurlijke middelen
🐟 EPA/DHA uit vette vis, visolie, levertraan of algenolie
🦠 Een gezonde darmflora – Door eiwitten, gezonde vetten, veel groenten en gefermenteerd voedsel of dranken.


Syndroom van Tietze en het moederschap

Ben je vrouw met het syndroom van Tietze en moeder? Veel vrouwen vervullen meerdere rollen tegelijk: je werkt, zorgt, regelt en organiseert. Als je dan ook nog eens moet dealen met onvoorspelbare pijnklachten, komt dat extra hard aan. De kans is in dit geval groot dat je Tietze is onstaan omdat je jezelf voorbij bent gelopen. Tijd om jezelf op één te gaan zetten, hoe lastig dat ook is met een gezin.

moeder met kind, moeder heeft tietze

Zwanger en syndroom van tietze, wat is het risico?

Meer last van het syndroom van Tietze na je zwangerschap? Of is de Tietze juist begonnen in je zwangerschap? Dit zien wij allebei zeer regelmatig. De hormoonveranderingen in de zwangerschap hebben invloed op je bindweefsel. Je buik groeit en daardoor moet jouw wervelkolom en borstkas een andere stand aannemen, anders val je om. Het is een goede reactie. Als je rug voor je zwangerschap al wat stijf was, dan kun je last krijgen van pijn in je rug en borstkas. Na de bevalling vinden er weer grote veranderingen plaats. Misschien geef jij borstvoeding. Dit is een belasting voor je rug en borst en kan klachten geven. Geen reden om te stoppen, wel reden om je te laten behandelen voor Tietze.

Kan het dragen van een bh kwaad als je last hebt van het syndroom van Tietze?

Kan jij de druk van je bh niet meer verdragen op je borst en rond je middenrif? Het kan geen kwaad een bh te dragen als je last hebt van het syndroom van Tietze. Het is vaak het eerst wat uitgaat bij thuiskomst. Het kraakbeen van je ribben is zo geïrriteerd dat de druk door je bh gewoon teveel is. Let er op dat je bh niet onnodig strak zit. Dit veroorzaakt druk en spanning op plekken die toch al geïrriteerd zijn. Langdurig gebruik van een te strakke bh (met brede band) kan stijfheid in de wervels van je rug veroorzaken. Stijfheid in je rug, geeft op den duur extra pijn in je borst. Check ook eens in de zoveel tijd of je nog de goede maat bh hebt. Je omvang van je borst en borsten verandert, zeker tijdens en na de zwangerschap. Of in perioden als de overgang.

Pijn onder je borsten, maak jij je zorgen?

Je bent vrouw met het syndroom van Tietze of costochondritis en maakt je zorgen of er iets in je borst zit. Je hebt last en het lijkt alsof er verdikkingen zitten. De verdikkingen en pijnlijke plekken horen bij Tietze. In verrweg de meeste gevallen is er niks aan de hand. We horen van veel vrouwen terug dat vaak een hele flank, inclusief gebied onder en achter de borsten gevoelig is. Er zitten spierknopen en pijnlijke plekken.

Blijven je zorgen: ga naar je huisarts. De stress en zorgen maken jouw klachten erger

Syndroom van Tietze en het effect op je zelfbeeld

Chronische pijn heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op hoe je naar jezelf kijkt. Je voelt je misschien minder krachtig, minder jezelf. Je vertrouwen in je lichaam krijgt een deuk. Dat kan ook effect hebben op je zelfvertrouwen, je vrouw zijn en zelfs op je intimiteit of seksualiteit. Dit zijn nare gevolgen waar vrouwen met Tietze mee te maken kunnen krijgen. Gelukkig is er een weg terug. Voor meer informatie over Tietze en tips om je beter te voelen lees hier verder>>


knop: maak een afspraak Tietze behandeling




Reacties
Categorieën