Syndroom van Tietze stress en paniekaanvallen

Veroorzaakt het syndroom van Tietze stress? Of is het andersom?

Tietze komt heel vaak samen met stress. Hoe kan dit? Krijg je stress van het syndroom van Tietze of geeft Tietze stress? Wij zien dat dit altijd een wisselwerking is. In dit blog lees je hoe dit zit en wat je zelf kunt doen om deze cirkel te doorbreken.

Is stress bij Tietze altijd slecht?

Nee, stress is in principe een positief iets. Je maakt je klaar voor een actie, een prestatie. Je lijf maakt zich klaar om in beweging te komen en je wordt scherper en alterter. Gaat dit bijvoorbeeld om een presentatie die je moet geven, dan zakt de stress hierna weer. Je komt tot rust en hebt een voldaan gevoel. Als je niks kunt doen wat de stress op korte termijn oplost, dan blijft de stress sluimeren. Denk aan: het gaat niet goed met een kind, je relatie, je hebt het niet naar je zin op je werk of je hebt financiële zorgen. Aanhoudende sluimerende stress is niet goed voor je.

Wat gebeurt er in je lijf bij aanhoudende stress? Wat heeft dit met Tietze en costochondritis te maken?

Stress geeft een verhoogde spanning in kaken, nek, schouders en borst. Je ademhaling stijgt en je bouwt spanning op in je middenrif. Je lijf maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Dit is een oude biologische reactie.

Als deze spanning in je nek, schouders, borst en middenrif maar aanhoudt, dan krijg je op den duur pijn in dit gebied. Omdat je steeds een verkrampte houding hebt, worden de gewrichten in je rug en ribben ook stijver. Deze stijfheid geeft op den duur ook druk, spanning en pijn op de borst. De meeste beweeglijkheid in je borstkas haal je namelijk uit je gewrichten. Zijn die stijf dan compenseer je aan de voorkant bij de ribben wat je aan de achterkant tekort komt.


Je compenseert op je borst wat je in je rug tekort komt aan beweeglijkheid. Dat geeft irritatie van je kraakbeen en pijn op je borst. Heb je lang last van stress, dan herstelt deze irritatie niet of nauwelijks meer. Gelukkig is dit proces om te keren.

Welke klachten komen vaak samen met stress bij Tietze en costochondritis?

  • Pijn in het middenrif
  • Maagklachten
  • Hyperventilatie
  • Paniekaanvallen
  • Slaapproblemen

Tietze, costochondritis en pijn in je middenrif door stress

Waarom krijg je pijn in je middenrif door stress? Je middenrif is een belangrijke ademhalingsspier. Als je ontspannen bent, beweegt het middenrif richting je buik. Zo vullen je longen zich met lucht. Ben je in gespannen en alterte toestand dat neemt je frequentie van ademen toe. Je ademhaling is hoger in je borst te voelen. Duurt deze toestand langer dan verkrampt je middenrif en dat is erg pijnlijk. Vaak komen deze klachten ook samen met maagklachten. Maagklachten geven ook pijn in je middenrif.

Tietze costochondritis en maagklachten

Hoe komt het dat wij vaak horen dat Tietze, costochondritis en maagklachten vaak samen voorkomen? Door de aanhoudende stress die je ervaart, loopt je spijsvertering niet optimaal. Voor een goede spijsvertering is namelijk rust nodig. Als je niet aan vertering van je voedsel toekomt heb je letterlijk het gevoel dat het eten blijft hangen. Je maag voelt als een pijnlijke, gespannen ballon. Om deze reden ervaar je vaak Tietze of costochondritis en maagklachten samen. Meer over Tietze, costochondritis en maagklachten.

Syndroom van Tietze, vrouw en stress

Ben je vrouw en last van Tietze of costochondritis en stress? Stress heeft veel invloed op je hormoonbalans.

Onder stress geven de bijnieren cortisol af. Dit is normaal en functioneel. Bij aanhoudende stress in werk of privésituatie of door gifstoffen uit de omgeving, wordt er meer van een stofje (LH) aangemaakt. Deze stof laat de eierstokken meer mannelijke hormonen afgeven. Met als gevolg dat de cyclus verstoord raakt of overgangsklachten toenemen. Als je hormonen uit balans zijn, voel je je meer gespannen en ervaar je vaak meer pijn. Het is dus als vrouw met Tietze klachten erg belangrijk goed voor jezelf te zorgen en je hormonen zoveel mogelijk in balans te krijgen. Verder in dit blog lees je tips voor ontspanning. Deze zijn ook goed voor je hormoonbalans.

Stress en ontstekingen bij Tietze en costochondritis, wat is het verband?

Cortisol (stress en actiehormoon) is onderdeel van het ontstekingsproces. Onstekingsprocessen zijn goed en functioneel voor je herstel als het een duidelijk start en een duidelijk einde heeft.

Als de hoge niveaus van stress aanhouden, zijn de bijpassende niveaus van circulerend cortisol hoog. Hierdoor wordt jouw lijf (met name de immuuncellen) doof voor dit signaal en lukt het stoppen en afronden van ontstekingsprocessen niet goed meer. De ontstekingsklachten worden chronisch en hebben vaak een golvend karakter. Hier vallen ook de blijvende ontstekingen bij Tietze en costochondritis onder.

Syndroom van Tietze en paniekaanvallen

Het syndroom van Tietze en paniekaanvallen komen vaak samen voor. Dit is best logisch, want pijn op de borst is een angstige ervaring. Zeker als je nog niet zo lang last hebt van Tietze kan de pijn bij een aanval overweldigend zijn. Een paniekaanval is een teken dat jij gedurende langere periode onder stress staat. Neem dit serieus. Misschien triggert een gebeurtenis of stressvolle periode uit het verleden de Tietze en paniekaanvallen.

Heb jij last van syndroom van het syndroom van Tietze en paniekaanvallen? Geeft jezelf en je ontspanning prioriteit. Praat hier over met je huisarts of andere hulpverlener.

Wat te doen als het syndroom van Tietze stress veroorzaakt? 10 simpele tips!

Dit zorgt dat het stresshormoon cortisol daalt. Zo herstelt je lichaam, daalt je spierspanning en nemen de ontstekingen af.

  • Wandelen
  • Zonlicht op je gezicht (met name in de ochtend)
  • Warm bad
  • Naar de sauna
  • Buiten, in de natuur zijn
  • Aarden (blote voeten in het gras)
  • Ontstekingsremmend voedingspatroon: zo min mogelijk suikers en koolhydraten. Visolie en/of vette vis eten.
  • Rood licht therapie in de ochtend en avond
  • Zorgen voor een gezonde darmflora: veel groenten, fruit, gefermenteerd voedsel.
  • Ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld: 6x rustig, 6x rustig en extra diep, 6x rustig en pauze tussen in en uit, 6x rustig langer uit dan inademen.


Meer tips om stress bij Tietze te verlagen en je gezondheid te verbeteren?

Lees hier wat hormesis voor jou kan doen. Simpel, gratis en zorgt dat jouw stresslevel daalt.

Producten voor ontspanning bij Tietze

Spijkermat bestellen

Meer weten over de spijkermat?

Meer weten over het syndroom van Tietze en costochondritis?

Ik wil meer algemene informatie

Ik wil meer weten over de behandeling van Tietze en costochondritis

Wil je één-op-één hulp en begeleiding bij klachten door het syndroom van Tietze stress en misschien wel paniekaanvallen?

Benieuwd hoe wij je begeleiden?

Maak een afspraak