Wat jij moet doen als het syndroom van Tietze jou ’s nachts wakker houdt
Je ligt in bed, doodmoe, maar de pijn op je borst houdt je wakker. Je probeert je houding te veranderen, maar niets helpt. Je voelt frustratie, vermoeidheid en wanhoop, want waarom lukt het niet om gewoon te slapen?
Slaapproblemen bij het syndroom van Tietze komen heel vaak voor. Deze slapeloze nachten zorgen er helaas voor dat je snel in een neewaartse spiraal belandt. De gestapelde vermoeidheid geeft stress en wanhoop. Stress maakt jouw Tietze klachten erger, waardoor je nog slechter slaapt.
In dit blog helpen wij jou deze spiraal te doorbreken, zodat jij hopelijk je rust in de nacht weer snel gaat vinden.
Waarom het logisch is dat Tietze ’s nachts erger wordt
Tietze wordt vaak erger ’s nachts. Dit is logisch. Waarom? Tijdens het liggen in bed ontstaat er een druk op je borst. Hoe harder je bed, hoe meer tegendruk je matras tegen je borstkas geeft. Je bent niet de enige waarbij het syndroom Tietze 's nachts erger wordt. Wij horen dit zeer regelmatig van onze cliënten en is dus geen teken dat het helemaal misgaat.
Lang druk op ontstoken en geïrriteerde plekken bij Tietze geeft vaak extra pijn. Dit onstaat vaak in de nacht, omdat je langer in één houding ligt.
De negatieve invloed van stress bij het Syndroom van Tietze ‘s nachts
In de nacht is er geen afleiding. Te veel tijd om na te denken en te piekeren. Gedachten als: gaat dit ooit nog over? Houden je bezig. Piekeren over de oorzaak van je pijn op de borst geeft ook veel extra onrust in de nacht. Wat als het toch mijn hart is? Moet ik geen dokter waarschuwen? Deze gedachten geven veel extra stress waardoor je de slaap niet meer kan vatten. Enorm frustrerend.
Wat kan je ‘s nachts doen tegen het Syndroom van Tietze? En wat werkt totaal niet?
Heb je last van Tietze ‘s nachts en neemt de spanning jou helemaal over? Kom even in beweging en zoek wat afleiding. Ga weer liggen en leg je handen op je onderbuik. Hier rustig naartoe ademen kan ook helpen. Til als het ware je eigen buik wat op tijdens een inademing. Laat je buik weer platter worden tijdens een uitademing. Van ademen naar je buik word je snel rustiger. Denk eraan dat het logisch is dat je meer last krijgt tijdens het liggen.
Wat je overdag kan doen om ’s nachts beter te slapen, ook met het syndroom van Tietze
Het klinkt misschien raar, maar zorgen dat je goed slaapt begint bij het starten van je dag.
Vaste tijd opstaan. Buiten bewegen, het liefst in de ochtend. Lukt dit jou niet? Zorg voor voldoende daglicht in je huis of gebruik een lichttherapiebril zodat je hersen duidelijk weten: de dag is begonnen. Door zoveel mogelijk te bewegen, het liefst buiten, bouw je slaapdruk op. Slaapdruk betekent dat je voldoende stoffen hebt aangemaakt om goed en diep te kunnen slapen. Doe je zittend werk en kom je weinig buiten dan is het dus heel logisch dat je slecht slaapt. Kijk in dit geval waar je meer beweging in de buitenlucht toe kan voegen aan je dagbesteding. Lukt het niet te bewegen buiten? Ga dan buiten staan of zitten en laat het daglicht op je ogen vallen.
De rol van jouw huisarts bij klachten door het syndroom van Tietze 's nachts
Je huisarts is er om je te onderzoeken en waar mogelijk gerust te stellen over de oorzaak van de pijn op je borst. Pijn op je borst kan een angstige ervaring zijn, die 's nachts soms sterker wordt. Verandert je klachtenbeeld en voel je je naast de pijn ineens benauwd, duizelig of onwel? Neem contact op met je huisarts.
Hulpmiddelen als je last het van het syndroom van Tietze 's nachts
Er is helaas geen gouden oplossing voor de vervelende klachten in de nacht. Enkele cliënten van ons hebben baat bij het gebruik van een "zijligkussen". Ben je een zijslaper maar geeft dit nu te veel klachten? Een zijligkussen kan jou helpen de druk aan de voorkant bij je borstbeen en ribben te verminderen. Je arm en schouder worden ondersteund. Dit geeft wat ruimte aan de voorkant
De beste slaaphoudingen als je wil slapen zonder pijn op de borst
De ideale slaaphouding is er helaas niet, anders had je die al wel gevonden. Onze ervaring is dat de ene cliënt juist beter op de rug slaapt en de ander op één zijde. Dit is afhandelijk van waar jouw onderliggend probleem zit. Heeft je rug of borst vooral moeite met de gestrekte houden? Dan is ruglig vaak een probleem. Is de draai en zijwaartse beweging juist lastig? dan Lukt zijlig vaak niet. Zijlig is ook lastig door de druk die onstaat door je schouder die richting het bed valt. Dit is op te vangen met het zijligkussen.
Wil je weer langer een bepaalde houding aan kunnen nemen? Investeer dan in het weer soepel krijgen van je lijf. Hoe? Een paar voorbeelden:
- Yoga
- Rekken, strekken en draaien van de bovenrug
- Sauna
- Manueel therapeut of osteopaat die de gewrichten van je rug en borst weer soepel kan maken.
De oorzaak van je Tietze klachten aanpakken helpt jou beter te slapen
Al eerder in dit blog vertelde ik je dat langdurige druk op je borstkas en wervelkolom pijn geven tijdens liggen in bed. Je borstkas en rug kunnen blijkbaar niet langer een bepaalde stand aannemen. Dat komt door de stijfheid en irritatie van je ribben en vooral het kraakbeen.
Hier is iets aan te doen. De oplossing is alleen helaas vaak niet één ding. Lig je 's nachts wakker door het syndroom van Tietze? Dit zijn mogelijke oplossingen voor jouw klachten.
- Goede manier van ademen aanleren met een ademtherapeut
- Ontdek tips om beter te slapen
- Ontspanning in heel je lijf door Yoga, massages, cranio sacraal therapie
- Zorgen dat je borst en wervelkolom soepel genoeg zijn, Yoga, Manuele Therapie e.s.
- Ontstekingsremmende voeding: vette vis, weinig koolhydraten
Last van slapeloze nachten door het syndroom van Tietze? Zoek je hulp van ervaren therapeuten?
Je bent van harte welkom in onze praktijk.