Pijn onder de ribben? Dit probeert jouw lijf je te vertellen
Pijn onder je ribben, je wordt er gek van. Die zeurende pijn en dat vervelende gevoel. Waar komt het nou precies vandaan?
Heb je last van pijn in de ribben bij je buik? Lijkt de pijn soms van onder je ribben vandaan te komen?
Het geeft jou een gevoel van onrust en onzekerheid. Dit begrijpen we heel goed. In dit blog nemen we je stap voor stap mee in de mogelijke oorzaken van pijn onder de ribben, zodat je grip krijgt op wat je lichaam je probeert te vertellen.
In je buik zitten belangrijke organen. Laat je bij aanhoudende rib- en buikklachten altijd onderzoeken door je huisarts.
Levert dit niks bijzonders op? Als je klachten onbegrepen blijven is de kans groot dat je klachten komen door:
- Irritatie van de ribbenboog
- Gespannen middenrif
- Een geïrriteerde en te volle dikke darm
- Geïrriteerde maag
Wat is het verschil tussen pijn onder de ribben links en rechts?
Het kan veel uitmaken aan welke kant je pijn onder je ribben voelt: links of rechts. Pijn onder de ribben rechts wordt vaak gelinkt aan organen zoals de lever, galblaas of de rechterkant van de dikke darm. Je kan last hebben van een drukkende, zeurende of stekende pijn, vooral na het eten of bij langdurige stress. Pijn aan de linkerkant kan bijvoorbeeld te maken hebben met je maag of je dikke darm.
Toch is het goed om te weten dat ook spierspanning, bindweefselspanning, een verkrampt middenrif of darmproblemen aan beide kanten voor dit soort pijn kunnen zorgen. Het verschil in locatie kan dus richting geven over de oorzaak, maar zegt absoluut niet alles.. Je lichaam en geest werken als één geheel. De oorzaak kan dus op verschillende vlakken liggen. Stress speelt ook vaak een grote rol.
Kan de pijn onder de ribben iets met mijn organen te maken hebben?
Pijn onder de ribben heeft meestal een onschuldige oorzaak. Denk aan: stress, spanning op spieren of bindweefsel of een overprikkelde darm.
Blijft de pijn langere tijd aanhouden, wordt deze steeds heftiger of straalt hij uit naar andere plekken zoals je rug, borst of schouder, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je hier andere klachten bij hebt zoals koorts, benauwdheid, misselijkheid, duizeligheid of een onregelmatige hartslag, is het belangrijk om dit niet te negeren en serieus te nemen. De (huis) arts of medisch specialist is er om je gerust te stellen of om op tijd iets op te sporen wat aandacht nodig heeft.
Is stress of spanning een mogelijke oorzaak van deze pijn onder de ribben?
Ja, stress of spanning kan zeker een oorzaak zijn van pijn onder de ribben. Wanneer je lang onder stress staat, spant je lichaam vaak onbewust veel spieren aan. Vooral in de nek, schouders en romp. Dit kan leiden tot spierverkramping of overbelasting van de tussenribspieren en je middenrif (zit aan je ribbenboog vast). Dit kan zorgen voor drukkende of stekende pijn onder de ribben. Heb je veel stress dan heeft dat ook invloed op je spijsverteringsstelsel. Dit kan weer leiden tot een opgeblazen gevoel of maagklachten. Die weer uitstralen naar je ribben of een gebied waar je ribben zitten. Heb je last van pijn onder je ribben? Ga na hoe je je echt voelt. Heb je vaak, lang of veel last van stress? Ga hier serieus mee aan de slag.
Hoe een gespannen middenrif pijn aan de ribben bij de buikstreek veroorzaakt
Je middenrif is niet zomaar een spier, het is een belangrijke kracht achter elke ademhaling. Deze koepelvormige spier zit vast aan je onderste ribben en beweegt omlaag als je inademt, en omhoog als je uitademt. Maar wat als die beweging niet soepel loopt?
Wanneer je middenrif zich niet goed meer kan ontspannen, vaak door aanhoudende stress, kan het letterlijk vast komen te zitten. Je lichaam staat dan continu 'aan'. Dit kan leiden tot pijn onder je ribben, aan beide kanten, of een drukkend gevoel in de ribbenboog. Alsof je niet helemaal vrij kunt ademen.
Misschien herken je het wel: oppervlakkig ademhalen, een beklemmend gevoel, en steeds weer die vage, aanhoudende pijn. In zulke gevallen is het niet alleen je lijf dat rust nodig heeft, maar ook je hoofd. Want pas als je stress zakt, krijgt je middenrif de ruimte om te ontspannen. En die ontspanning is heel belangrijk om de constante trekkracht op je ribben te verlichten.
Pijn onder de ribben bij je buikstreek: hoe dit kan
Je dikke darm loopt verrassend dicht langs je ribben. Zelfs deels onder je ribbenboog. Wanneer je darmen vol raken met lucht, bijvoorbeeld door een opgeblazen gevoel of overprikkeling, kan er druk ontstaan tegen je ribben. En die druk voel je. Soms als een zeurende pijn, soms als een scherpe steek precies onder of zelfs achter de ribbenboog.
Dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Want waar je misschien denkt aan spierpijn, een blessure of zelfs het syndroom van Tietze of costochondritis, blijkt het in sommige gevallen een geïriteerde darm te zijn. Die overprikkeling kan ontstaan door verkeerde voeding, maar ook door stress. Want stress verstoort je spijsvertering, vaak zonder dat je het direct merkt.
Pijn onder ribben beide kanten: waar dit vandaan komt
Het kan veel uitmaken aan welke kant je de pijn onder je ribben voelt: links of rechts.. Pijn onder de ribben rechts wordt vaak gelinkt aan organen zoals de lever, galblaas of de rechterkant van de dikke darm. Dit kan zich uiten als een drukkende, zeurende of stekende pijn, vooral na het eten of bij langdurige stress. Pijn aan de linkerkant roept weer andere zorgen op, omdat daar onder andere je maag, milt en het einde van de dikke darm liggen. Toch is het goed om te weten dat ook spierspanning, een verkrampte ademhaling of darmproblemen aan beide kanten voor soortgelijke pijn kunnen zorgen. Het verschil in locatie kan informatie geven maar zegt niet alles. je lichaam is één geheel.
Pijn in het middenrif en hartkloppingen
Soms blijft het niet bij pijn onder de ribben. Je voelt ook een druk in je keel, misschien zelfs hartkloppingen, en dat maakt het allemaal nog verwarrender. Want hoe hangen die klachten met elkaar samen?
Wat veel mensen niet beseffen, is dat alles in je lichaam met elkaar verbonden is via een netwerk van bindweefsel. Je middenrif, je hart, je keel, ze zijn allemaal verweven via datzelfde systeem. Wanneer er ergens spanning ontstaat, bijvoorbeeld door een gespannen of opgeblazen buik, kan die spanning zich letterlijk verplaatsen of doorgeven aan andere delen van je lichaam.
Een volle, gespannen darm kan dus niet alleen pijn onder de ribben geven, maar ook zorgen voor een benauwd gevoel in de keel of een onrustige hartslag. Dat voelt intens en soms zelfs beangstigend. De oorzaak zit in dit geval niet in je hart of keel, maar ergers anders in je lijf. Bijvoorbeeld bij een te volle darm.
Dit soort klachten laat zien hoe belangrijk het is om het lichaam en geest als één geheel te zien. Want wat jij voelt als druk of hartkloppingen, kan simpelweg het gevolg zijn van stress en bindweefselspanning in je hele lichaam.
De klachten kunnen een roep zijn van je lijf om ruimte, rust en balans.
Wil je iets doen aan de pijn onder de ribbenboog of ribben in de buikstreek?
Heeft je arts jou onderzocht en heeft dit niks opgeleverd? De kans is dan heel groot dat de pijn komt vanuit (te) volle darmen, gespannen middenrif of spanning op onderste ribben. Bij al deze oorzaken gelden deze adviezen.
- Gezonde voeding
- Voldoende beweging
- Gun jezelf de ontspanning die jij nodig hebt
- De klachten zijn er niet voor niets. Geef jezelf en je gezondheid prioriteit.
Zoek je meer begeleiding bij het zoeken naar een oplossing voor je pijn onder de ribben?
Binnen V&K hebben wij ervaring met het behandelen van onbegrepen pijn aan de ribben of onder de ribben.
Dit is wat je bij ons kunt verwachten:
- Wij zoeken eerste naar de oorzaak: spanning in je middenrif, gespannen darm of misschien wel blokkades van de onderste ribben vanuit de rug.
- Zit er een beknelling of verhoogde spanning rond je middenrif en ribben? Dan maken we dit los met zachte behandeltechnieken
- Als de pijn vanuit een volle darm komt krijg je voedingsadviezen en verlagen we de spanning in je lijf en darm.
- Kijken naar hoe het in totaal met je gaat. Brengen in kaart hoe de klachten zo hebben kunnen oplopen.
- Maken gebruik van verschillende behandelmethoden (kpni, cranio sacraal therapie, Manuele Therapie e.s.) afhankelijk van jouw specifieke klachten.