Wat je moet weten over pijn in het middenrif en hoe je het kunt verzachten

Heb je pijn die van je ribben door lijkt te trekken naar je rug? Of voel je een benauwd, ongemakkelijk gevoel bij het proberen diep adem te halen? Misschien ervaar je druk op je maag, een brok in je keel, of krijg je plotseling het gevoel dat je "benauwd" bent zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten zijn meer dan vervelend, ze kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. En wat als ik je vertel dat al deze ongemakken vaak terug te leiden zijn naar één plek die we meestal over het hoofd zien: je middenrif?

Je middenrif is veel meer dan alleen een spier die je helpt ademen. Het speelt een grote rol in hoe je je voelt, zowel fysiek als emotioneel. In dit blog duiken we dieper in de rol van je middenrif en ontdek je waarom het vasthouden van spanning in deze spier zo’n negatieve impact kan hebben op je hele lichaam en hoe je jezelf weer kunt bevrijden van die verstikkende druk en pijn.

Je middenrif speelt in een grote rol in hoe jij je voelt, zowel lichelijk als emotioneel

Wat is het middenrif eigenlijk?

Je middenrif (diafragma) is een grote, koepelvormige spier die je borstholte en je buikholte van elkaar scheidt. Boven het middenrif liggen je longen en hart, er direct onder je maag, lever, milt en darmen.

Het middenrif bestaat deels uit spierweefsel en deels uit peesplaat. Door deze structuur kunnen belangrijke verbindingen tussen je borst- en buikorganen soepel verlopen. Zo lopen er grote bloedvaten (zoals de aorta en aders) en de slokdarm dwars door het middenrif heen. Ook belangrijke zenuwen zoals de nervus vagus en nervus phrenicus lopen door je middenrif.

Waar zit het middenrif?

Je voelt je middenrif meestal net onder de ribben aan de voorkant van je lichaam, ter hoogte van de bovenbuik. Bij diepe ademhaling of krachtig inademen kan je het gevoel hebben dat je middenrif naar beneden beweegt, wat je kunt voelen als een uitzetting in de buik. Ook als je het uitademt, kun je het middenrif voelen terugtrekken.


Waarom de balans tussen spanning en ontspanning in het middenrif zo belangrijk is

Je middenrif beweegt voortdurend: bij elke ademhaling trekt het samen en ontspant het. Door die beweging trek je je longen open en kan de lucht naar binnen stromen — zonder dat je daar bij stil hoeft te staan.

Als het middenrif samenknijpt, wordt de koepel platter. Daardoor neemt de spanning toe en wordt er ruimte gecreëerd in de borstholte (voor de longen) terwijl de buikinhoud iets naar beneden wordt geduwd. De basis van je ademhaling zit dus in het soepel aan- en ontspannen van je middenrif.

Wanneer het middenrif voortdurend onder spanning blijft staan (bijvoorbeeld door stress, verkeerde houdingen, scoliose of emotionele belasting), komt de spier niet meer volledig terug in zijn koepelvorm. Hij blijft platter en stijver. Dit leidt tot allerlei klachten:

  • Moeite met diep ademhalen
  • Drukkende of zeurende pijn onder de ribben
  • Brandende pijn tussen de schouderbladen of bij het borstbeen
  • Moeilijkheden bij het slikken of verteren van voedsel
  • En opgeblazen gevoel of druk in de buik
  • Gevoel van brok in de keel

Je middenrif de verbinder van Buik- en Borstholte: een balans van druk

Het middenrif speelt een sleutelrol in de balans tussen de druk van de buik- en borstholte. Deze twee "drukvaten" moeten in evenwicht zijn om een juiste houding en ademhaling te behouden. Wanneer de druk in de buikholte bijvoorbeeld toeneemt, zal de borstholte dit evenredig moeten compenseren. Dit zorgt ervoor dat het middenrif meer spanning ervaart en in sommige gevallen pijn in de onderrug kan veroorzaken, wat vervolgens de spanning in het middenrif versterkt. Deze vicieuze cirkel maakt het belangrijk om een goede houding te behouden en regelmatig te ontspannen om de druk in evenwicht te houden.

Hoe een gespannen middenrif ontstaat

  • Fysieke oorzaken zoals een kromming in de wervelkolom (scoliose), een verkeerde houding of oude blessures
  • Emotionele stress: emoties activeren je lichaam, en een van de eerste gebieden die daarbij aanspant is je middenrif (via het Emotional Motor System)
  • Problemen met omliggende organen: een volle maag, gasvorming in de dikke darm, of druk in de buikholte kunnen allemaal je middenrif beïnvloeden
  • Onbalans in buik- en borstdruk: je buik en borst werken samen als druksystemen om je rechtop te houden. Verstoringen hierin zetten extra druk op het middenrif.

Een gespannen middenrif heeft ook invloed op de doorgangen die erin zitten. Bijvoorbeeld:

  • De doorgang van de slokdarm naar de maag kan vernauwen, waardoor slikken moeilijker wordt.
  • De grote bloedvaten kunnen in hun doorstroming beïnvloed worden.
  • De verhouding tussen buik- en borstdruk raakt verstoord, wat zelfs klachten in de lage rug kan veroorzaken.

De pijn die je voelt: herkenning van middenrifklachten

  • Drukkend gevoel onder de ribbenboog
  • Een "bandgevoel" in je middenrif/maagstreek
  • Pijn in het middenrif uitstralend naar rug
  • kramp in het middenrif
  • gevoel van kortademigheid

Klachten beginnen vaak subtiel: een drukkend gevoel onder de ribbenoog, alsof er iets “vast” zit. De pijn kan zich uitbreiden naar:

  • De borstkas
  • De onderrug
  • Tussen de schouderbladen

In ernstigere gevallen kun je zelfs een brandende, stekende pijn ervaren die dwingt om van houding te veranderen of even te bewegen om verlichting te krijgen

Je middenrif is een krachtig maar kwetsbaar onderdeel van je lichaam. Spanning hierop kan leiden tot een breed scala aan klachten, van benauwdheid en maagproblemen tot lage rugklachten en zelfs hartkloppingen.

Wat te doen bij spanning in het middenrif?

Het is belangrijk om je middenrif niet alleen als een ademhalingsspier te zien, maar ook als een centrale speler in de balans van je lichaam. Spanning in het middenrif kan namelijk ook invloed hebben op de werking van de omliggende structuren, zoals de bekkenbodem en de spieren van de onderrug. Het is dus essentieel om deze spanning tijdig te herkennen en aan te pakken.

Bewegen, ontspannen en het corrigeren van houdingen kunnen helpen om de spanning in het middenrif te verminderen. Het beoefenen van ademhalingstechnieken kan hierbij ook een enorm verschil maken. Ademhalingsoefeningen die gericht zijn op het ontspannen van het middenrif kunnen helpen om de spanning te verlichten en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren.


Een ontspannen middenrif, meer energie en vrijer ademen

Gelukkig kun je het middenrif helpen ontspannen en activeren. Door bewust met ademhaling en houding aan de slag te gaan, herstel je de natuurlijke beweeglijkheid van deze belangrijke spier.  Dit levert jou meteen gezondheidswinst op.

  • Diep ademhalen vanuit je buik, waarbij je voelt hoe je ribben naar opzij uitzetten.
  • Bewegen in de natuur, heilzamer dan je denkt
  • Zachte stretches en beweging, zoals yoga of ademtherapie.
  • Stilte en aandacht, leg je handen op je middenrif en observeer je ademhaling
  • één-op-één begeleiding bij het ontspannen van je middenrif met cranio sacraal therapie

Heb jij pijn in het middenrif?

Je hoeft hier niet mee te blijven lopen. Zoek je één-op-één hulp van ervaren thearpeuten met ervaring met het behandelen pijn in het middenrif?

MAAK EEN AFSPRAAK