Blij verrast door de spijkermat!

Snel ontspanning met hulp van de spijkermat

Heb je last van je rug, nek of schouders? Heb je veel last van spanning in je lijf en het gevoel alleen maar “aan” te staan?

De spijkermat helpt jou snel ontspannen. Je hoeft er alleen maar op te liggen. en merkt snel effect.

Wat doet de spijkermat?

De mat brengt diepe algehele ontspanning, geeft een fijn gevoel en verbetert de doorbloeding van je hele lijf.

Waarom een spijkermat? 

Spijkermat voordelen

  • De mat stimuleert de energiebanen door acupressuurpunten te beïnvloeden. 
  • Je gaat endorfine (gelukshormoon) aanmaken. Dit komt door de pijnprikkel die de eerste minuten voelbaar is.
  • Je centrale zenuwstelsel wordt gedempt door de lokale pijnprikkel op de huid. Je hele lijf ontspant hierdoor.
  • De doorbloeding verbetert door massage van spieren door de "spijkers".

Spijkermat nieuw voor jou? 

Heb je last van veel pijnklachten? We raden je dan aan je spijkermat gebruik te starten met een dun shirt aan of laken op de mat. Leg het spijkermatje ook op bed i.p.v. op een harde ondergrond. 

Dit omdat de “spijkers” best scherp zijn. Klinkt naar, maar onze ervaring is na de eerste paar minuten: een hele diepe ontspanning. Daarna een heerlijk gevoel in heel het lijf. Ben je wat meer gewend aan de druk van de “spijkers"? Probeer het dan eens zonder shirt of stof ertussen.

Benieuwd naar spijkermat ervaringen en het effect op jouw spanning en klachten?

Zelf hebben wij twee merken getest. Zie onder de link ook ervaringen van andere gebruikers

Brellavio

De mat is wat luxer qua uitvoering en ook wat duurder dan die van bol.com (amati). Let op de mat is ongeveer de grote van je romp.

  Amati

Erg geschikt voor langere mensen (> 1.85). Incl. rol en bal.

Hoe werkt de spijkermat?

Jouw huid is een heel bijzonder orgaan. Het is het grootste orgaan dat aan de buitenkant om ons heen ligt. De huid vouwt zich naar binnen in de mond en neusholte, de geslachtsorganen en het maagdarmsysteem.

Eigenlijk is de binnenkant van de buis die we darm noemen nog steeds de buitenwereld. De huid maakt een scheiding tussen de binnenwereld en de buitenwereld. De huid regelt voor een deel de balans van de binnenwereld door bijvoorbeeld meer of minder warmte af te geven.

Hoe lang op de spijkermat liggen is goed?

De spijkermat ervaringen die wij hebben en horen van onze cliënten zijn wisselend. De één kan er meteen een half uur liggen terwijl het voor de ander echt even wennen is. De duur van het spijkermat gebruik is dus echt afhankelijk van hoe het voor jou voelt. Wij raden je wel aan het rustig op te bouwen, zodat je huid ook kan wennen aan de prikkeling van de "spijkers".

Hoe je huid communiceert en reageert op de spijkermat

Hoe doet de huid dat? We hebben geurklieren in de oksel zitten die feromonen afgeven. Deze stoffen geven door de lucht signalen af aan andere mensen. Wanneer er iets op de huid komt (pijnprikkel of juist aangename aanraking) reageren we met een activatie van een zenuw die een signaal afgeeft en het brein vertelt wat er gebeurt.

De huid bevat mini organen die reageren op de spijkermat

Als eencelligen diep in de oceanen ontwikkelden we onze eerste huid: de wand van de cel. Heel lang heeft die wand functies uitgevoerd die later zijn overgenomen en uitvergroot door organen. Deze hebben zich in de evolutie ontwikkeld. Een soort upgrade van de al aanwezig functie van de huid die is blijven bestaan en sterk verbonden is met de organen aan de binnenzijde van het lichaam.

We kunnen dus via de huid in het klein veel van de orgaan functies “nadoen”. Daarmee beïnvloeden we de organen door te activeren of remmen. Hoe werkt dat?

De relatie spijkermat-zenuwstelsel, hoe zit dat?

Via de prikkels van de spijkermat ontspan je je zenuwstelsel. Een mooi voorbeeld van hoe je via de huid je hele lijf kunt ontspannen is via de 2e stress as (HPA) die bestaat uit de hypothalamus (basis van de hersenen), hypofyse (een knobbeltje daaronder) en de bijnieren die wat verder weg zitten op de nieren.

 

Een stress as, wat is dat?


Een as in het lichaam is een groep organen of onderdelen van het lichaam die in een rij met elkaar samenwerken. Met als doel een bepaalde uitkomst en actie te krijgen. Het vormt een kettingreactie waarbij organen met elkaar communiceren via boodschapperstoffen.


Wanneer de 2e stress as “aan” staat geven de bijnieren cortisol (stresshormoon) af en dat activeert. Stresshormoon klinkt wat te negatief, omdat het ook energie laat vrijkomen als één van zijn functies. Dit geeft een goed en fijn gevoel en zorgt dat je je alert en wakker voelt.

Cortisol heeft een belangrijke functie bij het wakker zijn en is samen met melatonine (in de nacht) verantwoordelijk voor de hoofdbeweging van ons bioritme.

Elke as in ons lichaam zet met zijn eigen eindproduct ook zichzelf weer uit. Dit houdt een as in balans. Wanneer er ergens anders cortisol geproduceerd wordt, dan kan dat de HPA stress as ook uitzetten. Dit kan heel handig kan zijn bij onnodige stress zoals liggen piekeren in bed.

Met de spijkermat via de huid je stressniveau omlaag brengen

Door prikkeling van de spijkermat kan dit! Er zit een miniversie van de HPA as in de huid, die een beetje cortisol afgeeft bij een lichte stressprikkel lokaal op de huid. Dit kan van alles zijn. Een prikkel die als licht onprettig wordt ervaren en soms zelfs prettig, maar wel prikkelt. Het vrijgegeven cortisol zorgt er voor dat de centrale stress as uit wordt gezet met als gevolg een diepe ontspanning. 

Een ijsklontje, koud water, scrubben of simpelweg een flinke dosis zonlicht. De spijkermat is een heel mooi middel om via een prikkel op de huid juist meer rust in je lijf te creëren. De mat geeft een stevige prikkel zonder schade aan te brengen, die naast het effect van de HPA lokaal activeren en daarmee centraal uitzetten nog veel meer doet.  

Wanneer de HPA as beïnvloed wordt door de spijkermat dan kan de stof POMC niet onbesproken blijven. In de huid valt onder stress de stof POMC uit elkaar in ACTH (wat o.a. cortisol geeft en centrale HPA stress as remt), Alpha MSH (α-Melanocytstimulerend hormoon dat huid en haar pigmentatie geeft) en Beta-endorfine wat één van de drie endorfines die bij mensen worden geproduceerd. Endorfines worden ook wel gelukshormonen genoemd en hebben een pijndempende werking. Ze kunnen lokaal in de huid en centraal in het zenuwstelsel worden geproduceerd. Zo zorgt de spijkermat dus ook voor een geluksgevoel!