Algemene voorwaarden

Bij V&K hanteert algemene voorwaarden voor de totale praktijk. En heeft hierop aanvullende voorwaarden voor de afzonderlijke specialistische takken Manuele Therapie e.s., cranio sacraal therapie, kPNI en slaapcoaching. 


Als je een behandeltraject aangaat op locatie of online of telefonisch dan val je ten eerste onder de algemene voorwaarden en ten tweede onder de gekozen behandelvorm. 

Door te starten met een behandeltraject accepteer en committeer je en heb je kennis genomen van alle hier onder weergegeven voorwaarden.

In de Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder

bij V&K, momenteel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder maatschap Vis manuele Therapie es nummer 52345262, vanaf dit punt te noemen bijV&K.


Behandelovereenkomst: de overeenkomst waarbij bijV&K zich tegenover een cliënt verbindt tot het verrichten van para medische behandelingen, het geven van adviezen of het doen van onderzoek(en) die rechtstreeks betrekking hebben op deze cliënt.

Cliënt is de opdrachtgever van bijV&K bij het aangaan van de behandelovereenkomst.


behandeling staat voor behandeling of consult en alle overige advisering, zorg of dienstverlening.


Algemene Voorwaarden (AV) van bij V&K gelden voor, praktijk Manuele Therapie e.s. (MT es bij V&K) , praktijk voor Craniosacrale Therapie (CsT bij V&K) Praktijk voor klinische Psycho Neuro

Immunologie (KPNI i.o. bijV&K) en praktijk voor slaap coaching (SC bijV&K) en alle hieruit voortkomende activiteiten hierna tezamen benoemd als bijV&K, gevestigd te

Leidseweg 167, 2253 AC Voorschoten en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 52345262 met vestigingsnummers Voorschoten: 000022284044, Delfgauw: 000036547344 Laan der zeven linden 115, 2645 GT Delfgauw en Leiden: 000036625019 Rijnsburgerweg 95, 2324 BK Leiden.


De Algemene Voorwaarden zijn onder hetzelfde nummer bij

de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Uitsluitend deze algemene voorwaarden gelden.

Afwijkende voorwaarden worden niet geaccepteerd.

bijV&K behoudt zich het recht voor deze algemene voorwaarden voor de toekomst te wijzigen. Wijzigingen in de algemene voorwaarden zijn pas van kracht nadat deze duidelijk door bijV&K zijn bekendgemaakt.


Indien een bepaling van deze Algemene Voorwaarden ongeldig blijkt te zijn door de toepassing van wet, regelgeving of een definitieve beslissing van een bevoegde rechtbank, zullen alle overige bepalingen van de Algemene Voorwaarden volledig van

kracht blijven.


Tijdens de genoemde behandeling binnen bijV&K kan gebruik worden gemaakt van de leer, inzichten en adviezen vanuit de andere genoemde behandelswijzen. Door akkoort te gaan met de algemen voorwaarden gaat u akkoord met deze manier van handelen.

Lees de artikelen van de algemene voorwaarden

Artikel 1. Algemeen
1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere overeenkomst gesloten tussen bijV&K en een cliënt.
2. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met bijV&K voor de uitvoering waarvan door bijV&K derden dienen te worden betrokken.
3. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.
4. De bepalingen van deze Voorwaarden zijn van toepassing op ieder Aanbod en elke Overeenkomst, tenzij door Partijen uitdrukkelijk schriftelijk van de toepasselijkheid van de Voorwaarden is afgeweken.
5. Als de Overeenkomst bepalingen bevat die afwijken van de Voorwaarden, prevaleert het bepaalde in de Overeenkomst.
6. Bij strijd tussen, dan wel onduidelijkheid over vertalingen van de tekst van deze Voorwaarden, prevaleert steeds de tekst van de in de Nederlandse taal opgestelde Voorwaarden.
7. Als een bepaling uit deze Voorwaarden nietig is of vernietigd mocht worden of op andere gronden daarop door Partijen geen beroep kan worden gedaan, heeft bijV&K het recht die bepaling te vervangen door een wel geldige en afdwingbare bepaling. Daarbij wordt het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling zoveel mogelijk in acht genomen. De overige bepalingen blijven in dat geval onverkort van kracht.
8. Wanneer de cliënt een afspraak maakt, stemt de cliënt in met de algemene voorwaarden zoals ze op deze website staan vermeld.
9. Voor het tot stand komen van een behandelingsovereenkomst moet de cliënt zich bij bijV&K inschrijven en een afspraak maken voor een eerste consult. Vanaf het moment van het maken van een afspraak is de WGBO van kracht

Artikel 2. Behandeling
1. De overeenkomst tussen bijV&K en de cliënt wordt aangegaan voor de duur van de behandeling en of het gebruik van de diensten van bijV&K.
2. bijV&K zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren; op bijV&K rust een inspanningsverbintenis. Een en ander op grond van de op dat moment bekende stand der wetenschap.
3. Cliënt zorgt ervoor dat alle gegevens, die redelijkerwijs van belang kunnen zijn voor een goede uitvoering van de behandeling, tijdig aan bijV&K worden medegedeeld. De cliënt verplicht zich middels het intakeformulier en anamnesegesprek relevante informatie aan de therapeut te verstrekken inclusief eventueel aanwezige uitslagen van onderzoeken (bloed, ontlasting, speeksel, beeldvorming) en/of rapportages van artsen en therapeuten.
4. bijV&K heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
5. Indien door bijV&K of door bijV&K ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van de cliënt of een door de cliënt aangewezen locatie, draagt de cliënt kosteloos zorg voor de door die medewerkers in redelijkheid gewenste faciliteiten.
6. Afspraken die niet kunnen worden nagekomen, dienen uiterlijk 24 uur voor de behandeling – weekenddagen niet meegeteld – te worden afgezegd. Bij het niet annuleren of bij annulering binnen 24 uur voor de afspraak behoudt bijV&K zich het recht voor de gereserveerde tijd in rekening te brengen comfort de daar openbaar gecommuniceerde kosten gepubliceerd op de bedrijfswebsite van bijV&K.
7. Door de therapeuten worden geen medische diagnoses gesteld. Bij twijfel zal de therapeut de cliënt doorverwijzen naar een huisarts of specialist.
8. Bij medische klachten dient de cliënt met zijn behandelend arts of specialist te overleggen voordat hij een behandeling start.
9. Bij overmacht of ziekte zal de therapeut de cliënt zo spoedig mogelijk informeren.

Artikel 3. Betaling en incassokosten
1. Betaling dient steeds te geschieden na behandeling via een PIN-transactie of contant, op een door bijV&K aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd. bijV&K is gerechtigd om periodiek te factureren. Bij het aanschaffen van producten, diensten, cursussen zal de betaling direct bij aanschaf dienen te gebeuren.
2. Indien de cliënt in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is de cliënt van rechtswege in verzuim. De cliënt is als dan een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke rente hoger is, in welk geval de wettelijke rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de cliënt in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
3. Indien de cliënt in verzuim verkeert, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de cliënt. De buitengerechtelijke kosten bedragen minimaal 15% van de hoofdsom of het restant daarvan, vermeerderd met de wettelijke rente, met een minimum van € 25,00 exclusief omzetbelasting.
4. Indien bijV&K echter hogere kosten ter incasso heeft gemaakt die redelijkerwijs noodzakelijk waren en de cliënt een zakelijke cliënt is, komen de werkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking. De eventuele gemaakte gerechtelijke en executiekosten zullen eveneens op de cliënt worden verhaald. De cliënt is over de verschuldigde incassokosten eveneens rente verschuldigd.
5. De cliënt is bekend met en gaat akkoord met de tariefstelling zoals verkregen tijdens de aanmelding en/of via de website of informatieverstrekking via email.
6. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt om vooraf na te gaan in hoeverre de kosten van een behandeling door een verzekering worden vergoed.
7. Indien dit tijdens het onderzoek c.q. de behandeling noodzakelijk blijkt, kan bijV&K afwijken van de gemaakte afspraken. Dit kan tevens leiden tot een afwijking van de vooraf overeengekomen kosten van de behandeling. De Cliënt zal tijdens de behandeling worden geïnformeerd over de afwijking en eventuele gevolgen voor de kosten, tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is.
8. De betalingsvoorwaarden; -Betalingsvoorwaarden Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT) beroepsvereniging van Manueel Therapeuten E.S.®- zoals gepresenteerd op de site gelden praktijk breed voor alle behandelvormen die bijV&K aanbiedt.

Artikel 4. Aansprakelijkheid
1. bijV&K is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat bijV&K is uitgegaan van door of namens de cliënt verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. bijV&K is evenmin aansprakelijk als adviezen niet of onjuist worden opgevolgd.
2. Indien bijV&K aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van bijV&K beperkt tot het bedrag der uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.
3. bijV&K is nimmer aansprakelijk voor gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
4. bijV&K is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de kwaliteit en samenstelling van de door haar geadviseerde supplementen en/of medicijnen. De leverancier van deze supplementen, medicijnen, is hiervoor verantwoordelijk. bijV&K zal zover het in haar vermogen ligt meewerken aan de juiste afhandeling van een klacht over de geadviseerde supplementen, medicijnen.
5. bijV&K is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de kwaliteit en deugdelijkheid van de door haar geadviseerde producten, hulpmiddelen en of boeken. De leverancier van deze producten, hulpmiddelen en of boeken, is hiervoor verantwoordelijk. bijV&K zal zover het in haar vermogen ligt meewerken aan de juiste afhandeling van een klacht over de geadviseerde producten, hulpmiddelen en of boeken.
6.De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van bijV&K.

Artikel 5. Privacy
1. bijV&K zal alle informatie betreffende de cliënt die zij verkrijgt bij de uitvoering van de behandeling vertrouwelijk behandelen en deze informatie niet aan derden ter hand stellen, behoudens voor zover bijV&K daartoe verplicht is of toestemming heeft verkregen.
2. De therapeut is gehouden te handelen conform de wettelijke regelgeving. De rechten en plichten van patiënt en hulpverlener zijn onder meer vastgelegd in de wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet, kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
3. De therapeut houdt een dossier bij. De cliënt heeft het recht tot inzage in het eigen dossier. Het dossier wordt conform de wettelijke bewaartermijn bewaard.

Artikel 6. Beëindiging overeenkomst
1. Tenzij anders is bepaald, wordt de overeenkomst aangegaan voor de duur van de behandeling.
2. Ieder der partijen is, onverminderd het recht op vergoeding van kosten, schade en rente, gerechtigd de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst met onmiddellijke ingang bij aangetekende brief te ontbinden indien; - de wederpartij één of meer van haar verplichtingen niet is nagekomen en nalatig
is aan haar verplichtingen te voldoen binnen een aan haar bij aangetekende brief voor nakoming gestelde termijn, tenzij de tekortkoming(en) van dusdanige geringe betekenis is (zijn) dat deze in redelijkheid geen ontbinding rechtvaardigen. - voor de wederpartij faillissement of surseance van betaling wordt aangevraagd of verleend, dan wel maatregelen worden getroffen
3. Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door bijV&K zal bijV&K in overleg met de cliënt zorg dragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden. Dit tenzij de opzegging aan de cliënt toerekenbaar is. bijV&K behoud zich het recht voor zonder opgaven van reden de overeenkomst te ontbinden en houd hierbij een redelijke opzeg termijn voor van minimaal 2 weken alvorens de geplande vervolg afspraak of consultatie. Indien de overdracht van de werkzaamheden voor bijV&K extra kosten met zich meebrengt, dan worden deze aan de cliënt in rekening gebracht. De cliënt is gehouden deze kosten binnen de daarvoor genoemde termijn te voldoen, tenzij bijV&K anders aangeeft.
4. De cliënt kan de behandelingsovereenkomst te allen tijde eenzijdig opzeggen door berichtgeving daarover aan bijV&K met inachtneming van de verplichting tot betaling binnen 24 uur voor de geplande behandelafspraak.

Artikel 7. Vrijwaring
De cliënt vrijwaart bijV&K voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan bijV&K toerekenbaar is. Indien bijV&K uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de cliënt gehouden bijV&K zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de cliënt in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is bijV&K, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van bijV&K en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de cliënt.

Artikel 8. Toepasselijk recht en geschillen
1. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij bijV&K partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing.
2. De rechtbank Den Haag, locatie Delft of Leiden is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.
3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten. Hiertoe behoren de stappen die wettelijk voorgeschreven zijn van de desbetreffende beroepsverenigingen waaruit de behandeling heeft plaatsgevonden en de behandelaar van bijV&K is aangesloten. Deze informatie is openbaar ter kennisgeving op de bedrijfssite van bijV&K in te zien en de cliënt heeft door aanvang van het behandeltraject aangegeven kennis te hebben genomen van deze registraties en beroepsverenigingen en daaruit voortvloeiende verplichtingen bij een geschil.

Artikel 9. Klachten
Olga Koelemij, Martijn Vis en zzper Sonja de Brabander zijn op eigen titel aangesloten bij de Klachtencommissies van de beroepsvereniging MTes; De Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT), CsT, KPNI en slaap coaching bij RBCZ en VBAG. Heeft u klachten over de behandeling dan is het goed om dat kenbaar te maken. Levert een persoonlijk gesprek of bemiddeling niet het gewenste resultaat op dan kunt u gebruik maken van een klachtprocedure. U kunt de Klachtencommissie hiervoor inschakelen.

Artikel 10. Differentiatie binnen behandeltraject
1. bijV&K maakt gebruik van de in algemene voorwaarden benoemde behandelwijzen.
2. De algemene voorwaarden bijV&K gelden altijd binnen de totale van de praktijk.
3. Door gebruik te maken van een behandelwijze van bijV&K geeft cliënt aan kennis te hebben genomen van de inhoud van de algemeen voorwaarden.

Artikel 11. Huisregels
1. Wanneer u persoonlijke spullen meeneemt naar de praktijklocatie en/of behandelkamer is bijV&K niet aansprakelijk voor vermissing, diefstal of beschadiging van bezittingen van de cliënt, cliënten of anderen die de praktijk betreden.
2. In geval van calamiteiten dient u de aanwijzingen van het personeel of de hiertoe bevoegde instanties (politie of brandweer) op te volgen.

Artikel 12. Vertegenwoordiging
De mogelijkheden van vertegenwoordiging van de cliënt worden geregeld in de wet, specifiek in de artikelen 7:450, 7:447 en 7:465 van het Burgerlijk Wetboek Artikel 13. Toestemming kinderen onder de 16 jaar Bij het behandelen van kinderen tot 16 jaar is er toestemming van beide ouders (of verzorgers of voogd) nodig. Voor kinderen tot 12 jaar dienen beide ouders toestemming te geven, ook bij een scheiding. Voor kinderen tussen 12 en 16 jaar beslissen de ouders en het kind samen, waarbij het kind het laatste woord heeft. Deze toestemming geldt tot het moment dat deze wordt ingetrokken of tot het moment dat de behandeling wordt beëindigd. Bij het akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden wordt hier ook toestemming tot verleend.